Leia välkkiirelt lahendusi. - Futurist
top of page
  • Andres Kostiv

Leia välkkiirelt lahendusi.

Kõlab nagu telepoe müügilubadus ja liiga hea, et olla tõsi? Aga kas ikka on? Populaarseks saanud meeskonnaüritused, koosolekud või siis ka strateegiapäevad on ettevõtetes sageli suunatud lahendamaks erisuguseid probleeme ja mõelda koos kastist välja. Tihti valgub aga kogu kontseptsioon laiali - kirutakse teisi osakondi, vaieldakse ja päev saab enne otsa, kui probleemi lahendamiseni üldse jõutakse. Kõlab ju tuttavalt?



Mis on välkotsuste töötuba? Futuristi välkotsuste koolitusel, mis kestab poolteist tundi, õpetame tiime tegutsema liigse mürata. Kusjuures sellise meetodiga saab lahendada probleeme meeskonnas, projektides ja ka ettevõtete struktuuris. Kõnealuse koolituse lahenduse on loonud originaalis AJ&Smart - samad inimesed, kes muideks arendasid edasi Disainisprinti. Kuigi koolituse eesmärgiks on lahti harutada murekohti, siis meie alustame alati kõigest ilusast, seda mõnusama atmosfääri nimel ja keegi ei süüdista mitte kunagi kedagi. Selleks, et koolitust läbida, läheb vaja erinevates värvides post-it pabereid, valget tahvlit ning markereid. Kogu ülejäänud koolituse viib läbi moderator ja usu mind, probleemid hakkavad lahenema justkui iseenesest.


Koolitusel on neli pidepunkti:

1. Töötamine üksinda meeskonnas.

2. Probleemi lahendus ei teki läbi arutelu.

3. Alustamine on tähtsam kui õiged vastused.

4. Ära panusta loovusele.


Olukordade lahendamine vaikuses ja konsesusega – on see võimalik? Esmapilgul võib selline kombo segadusse ajada, ent ära muretse. See peabki nii olema. Igaüks saab alustuseks tuua välja olukorra head küljed, mis täidab ruumi positiivsusega ning annab juurde vunki, et murekohtade kallal pusima hakata. Edasi aga sulgeme suu ja hakkame tööle - Välkotsuste harjutus on täiesti vaikne. Ehk et peale positiivse noodiga alustamist, hakkab igaüks kirjutama paberile või ka paberitele üles raskusi või ebameeldivusi. Vaikuses, et keegi ei tunneks end rünnatavana, kedagi ei kallutataks ning absoluutselt mitte keegi ei saa lugeda ridade vahelt. Kõik reastame tahvlile üles, et see sama meeskond saaks hakata pakutud probleeme prioritiseerima ning sedagi vaikuses.


Läbi selle, et ei kasutata laialivalguvat diskussiooni ja igaüks ajab oma rida, ei jää inimesed ühte kindlasse pidepunkti ka kinni. See tekitab olukorra, kus on üheskoos otsustatud probleemide üle, mis vajavad koheselt sekkumist ning kogu tiim saab enda mätta otsast võimalikke väljapääse pakkuda. Kui kõigile on lahendus leitud, on juba lihtne reaalseid samme teha. Nii lihtne ongi väikeses ajaraamis tervel tiimil selgusele jõuda olukorra tuumas, pakkuda välja kuldne kesktee ning teha esimesi samme. Vaja on vaid märkmepabereid, valget tahvlit, avatud meelega meeskonda ja muidugi moderaatorit, kes on välkotsuseid varem vastu võtnud ning meetodiga tuttav.


Hakkas huvitama? Kui tundsid, et Sinu tiim on ummikus ning mured kiiret lahendamist, siis ära kõhkle kirjutada. Korraldame koolituse, kus raskused tulevad päevavalgele, ent keegi ei tunne ennast halvasti ja saab edasi liiguda reaalsete lahenduste suunas.


bottom of page