Eduka ettevõtte avalik saladus - kiire innovatsioon - Futurist
top of page
  • Andres Kostiv

Eduka ettevõtte avalik saladus - kiire innovatsioon


Tehnoloogia peadpööritav areng ning heitlikud turud heidavad tänapäeva ettevõtetele keerulise väljakutse. Kes soovib ellu jääda, peab igapäevaselt muutuva olukorraga kohanema ning ideaalis tegema seda konkurentidest kiiremini. Paindlikkus ja kiire kohanemisvõime on esmatähtsad omadused, mis saavad ettevõtet kaitsta nii klientide kiiresti muutuvate nõudmiste kui üleöö muutuvate turutingimuste eest.

Raske valik: edukas innovatsioon või kiire hääbumine

Arenevate ettevõtete jaoks ent lihtsast paindlikkusest ei piisa. Muutustele reageerimise võime võib aidata stabiilselt oma turupositsiooni säilitada ja isegi kasumit teenida, ent edasiliikumiseks ning teistest ette jõudmiseks on vaja järjepidevat innovatsiooni. Nõnda peavad ärikasvule keskendunud ettevõtted kõikvõimalikke ettetulevaid olukordi ennetama, juhtima, ning enda kasuks pöörama.

Et ettevõtted saaksid kaardistamata aladel kiirelt ja enesekindlalt navigeerida, tuleb neil esmalt endale selgeks teha, et kiiresti liikudes ei ole kõigile probleemidele võimalik leida lõplikke ja selgeid lahendusi. Edenemiseks on vaja osata pidevalt kurssi korrigeerida, käigu pealt juba töötavaid lahendusi parandada ning täiustada.

Kiire innovatsiooni toetamiseks on loodud mitmeid nutikaid koostööformaate, mis võimaldavad rekordajaga saavutada läbimurdelisi tulemusi.

  • Enamik tehnoloogia-ettevõtteid on oma töö korraldanud välearenduse (agile) metoodika järgi, rõhutades paindlikkust ning iteratiivseid tööprotsesse.

  • Scrum on agiilne projektijuhtimise metoodika, mis näeb ette töö jaotamist lühikesteks sprindietappideks.

  • Disainmõtlemine on empaatiline innovatsioonistrateegia, mis keskendub kliendi vajaduste mõistmisele.

Mistahes viisil on ettevõte üles ehitanud oma igapäevase töökorralduse - keeruliste probleemide lahendamiseks kasutatakse tihtipeale disainisprinti. Google’i poolt 2012 aastal loodud koostööformaat on tänaseks kanda kinnitanud igas suuruses ning erinevate valdkondade ettevõtetes.

Disainisprint on ajaliselt piiratud töötuba, mis toob lahenduste leidmiseks kokku peamised sidusrühmad, ning aitab neil kiirelt prototüüpida päris sihtgrupi peal testitav teenus või toode.

Disainisprint kui välearenduse metoodika kontsentraat

Nii disainisprint kui välearenduse lühisprindid on üles ehitatud iteratiivse töötegemise põhimõttele. Eelnevalt tehtud töö tulemuslikkust hoitakse pidevalt luubi all, et vajadusel sisse viia korrektuure ja parandusi.

Välearendus (ka agiilne arendus) on praeguse aja tehnoloogiaettevõtetes saanud standardseks igapäevatöö korraldamise metoodikaks. Kuigi fookus on kiirelt edasi liikumisel, meenutab välearendus pigem järkjärgulist maratoni. Sprintideks nimetatakse regulaarseid programmeerimistsükleid, mis kestavad kaks kuni neli nädalat.

Disainisprint seevastu on tõeline sprint. See on kontsentreeritud energiapuhang, mis viib luubi alla võetud projekti enneolematu kiirusega pika sammu edasi. Tavaliselt kestab see intensiivne pingutus neli järjestikust päeva, kus keskendutakse ühe konkreetse probleemi lahendamisele. Rõhk on kiirel ideede genereerimisel ning nende praktilisuse kontrollil.

Millist innovatsiooni saab disainisprindiga kiirendada?

Disainisprint sobib väga erinevate väljakutsete analüüsiks. Siin mõned näiteid erinevatest valdkondadest, kus meiega koostööd teinud ettevõtted on disainisprindist kasu saanud.

  • Veebilehe kasutajakogemuse parandamine

  • Sujuvam sisseelamiskava uutele töötajatele

  • Klienditoe protsesside optimeerimine

  • Uue tootekontseptsiooni väljatöötamine

  • Sisemiste tööprotsesside tõhustamine

  • E-poe ostuprotsessi optimeerimine

  • Uute funktsionaalsuste loomine tarkvararakenduses

  • Ettevõtte brändingu ja turundusstrateegia uuendamine

Disainisprint ei ole imerohi, mis iga probleemi lahendab. Siiski on see võimsa potentsiaaliga innovatsioonitööriist, mis annab ettevõtetele töökindla raamistiku kiireks edasiliikumiseks. Disainisprintide juurutamine loob ettevõttes innovatsioonikultuuri, mis aitab ärikasvu tõusujoonel hoida, enesekindlaid otsuseid vastu võtta ning kliendisõbralikke lahendusi luua. Innovatsioon on pidev võidujooks, milles loorberitel puhkamine pole kellelegi ette nähtud. Konkurentidega tuleb mitte ainult sammu pidada, vaid neist hüppeliselt ette jõuda.

Kas disainisprint sobib minu ettevõttele?

Maailmas, kus kohanemisvõime on ülitähtis, pakuvad disainisprindid struktureeritud, kuid paindlikku viisi probleemide lahendamiseks. Kui disainid uut toodet, pistad rinda muutliku turu väljakutsetega või edendad innovatsiooni, võib disainisprint anda sinu ettevõtmisele täiesti uue tempo ja suuna.

Disainisprint ei ole lihtsalt töötoa-formaat. See on plahvatusliku innovatsiooni katalüsaator kaasaegsel ärimaastikul. Loe lähemalt Futuristi disainisprintide kohta, võta meiega ühendust ja arutame koos, kas disainisprint võiks aidata sinu väljakutsele lahendust leida.


bottom of page