Miks on UX/UI disain ärikasvu jaoks hädavajalik - Futurist
top of page
  • Andres Kostiv

Miks on UX/UI disain ärikasvu jaoks hädavajalik


Kui ettevõttel on soov oma äri kasvatada, siis tõenäoliselt on pea iga juht mingil hetkel leidnud end küsimuse ees – kuidas suurendada müüki, parendada turundustegevusi või optimeerida äriprotsesse? Kui tihti aga mõeldakse sellele – kuidas parandada kasutajakogemust? Kui ilma müüki ja turundusse investeerimata, on raske ärikasvu saavutada, siis samalaadse investeeringuna peaks vaatama ka UX disaini. Edukalt äristrateegiasse integreerituna aitab see luua selge konkurentsieelise ning paremal juhul tasub end mitmekordselt ära. Oma töös UX/UI disaineri ja strateegina olen aidanud väga erinevatel ettevõtetel saavutada oma ärilisi eesmärke, läbi nende mobiilirakenduse või veebilehe disaini ja kasutajakogemuse parendamise. Olenevalt kliendist, tehes seda, kas kiires Google disainisprindi tempos, jõudes lõppkasutajate peal testitud prototüübini vaid nädalaga. Või siis liikudes traditsioonilisemalt rahulikumas UX/UI disaini tempos.

Panin kirja mõned mõtted, miks kasutajakogemusse investeerimine, olgu tempo siis kiire või rahulik, võib saada sinu ettevõtte digitaalse strateegia salarelvaks ning aidata sul kasvu uuele tasemele viia.

Kasutajakogemus on palju enamat kui "ilus disain"

Tänasel hüper-digiajastul on sinu veebisait või mobiilirakendus sinu ettevõtte esiuks ja esmane kokkupuutepunkt potentsiaalse kliendiga. Läbimõtlemata disain, isegi kui see on esteetiliselt ilus, mõjub kui korrastamata esik, kust klient ei soovi sisse astuda. Strateegiliselt läbimõeldud UX/UI disain, mitte ainult ei kutsu su poodi sisse astuma, vaid teeb selle kasutamise kogemuse kliendi jaoks intuitiivseks ja kasutajasõbralikuks, tekitades meeldiva tunde, mis omakorda suurendab ostu sooritamise või teenuse kasutamise tõenäosust. Kasutajakogemus loob selge konkurentsieelise Sul võib küll olla fantastiline toode või teenus, aga kui kliendile ei jää sinu toodet kasutades positiivset kogemust, on reaalne oht kaotada ta konkurendile, kes on oma UX/UI disaini aspektid paremini läbi mõelnud. Adobe poolt läbiviidud uuringud näitavad, et ligi 89% kasutajaid on valmis pärast halba kasutajakogemust proovima mõnda konkurendi toodet või teenust. Seega tihedas konkurentsis, kus mitmed ettevõtted pakuvad sarnaseid tooteid, võib investeering UX/UI disaini aidata selgelt eristuda.

Aitab kasvatada korduvoste ja kliendilojaalsust

Hea disain ja kasutajakogemus võib jätta kustumatu mulje ja teha kliendist lojaalse fänni. Uuringud näitavad, et kliendid on hea digitaalse kogemuse eest valmis ka rohkem maksma. Kui kasutajad tunnevad end sinu teenuseid kasutades hästi, on suurem tõenäosus, et nad ka tagasi pöörduvad ning sind ka teistele soovitavad. See tähendab omakorda rohkem korduvoste ja suuremat kliendilojaalsust.

Suurendab konversiooni ja tasuvust Investeeringud UX ja UI disaini ei ole lihtsalt kulud, vaid investeeringud sinu äri kasvu. Uuringud näitavad, et ettevõtted, kes seavad kasutajakogemuse disaini kesksele kohale, võivad näha ligi neljakordset tasuvust. Kujuta ette, et sinu konversioonimäärad — olgu see siis lõpetatud ostude, registreerumiste või mistahes muu oluline äriline näitaja — võivad tõusta kuni neljakordseks! Vähendab arenduskulusid Üks levinud müüt on, et kvaliteetne UX/UI disain on kulukas. Tegelikkuses võib see aga hoopis kulusid vähendada. Kui UX/UI disain on läbimõeldud arenduse algfaasis, võib see säästa oluliselt ressursse hilisemate paranduste ja ümbertegemiste osas. Uuringud on näidanud, et iga euro, mis kulutatakse disainile arendusprotsessi varajases faasis, võib säästa kuni 100 eurot hilisemates arendusetappides.

Aitab teha andmetel põhinevaid otsuseid

UX disain ei ole ainult loominguline protsess ja “kastikeste joonistamine”, vaid põhineb selgetel kasutajaandmetel ja käitumisanalüütikal. Iga värv, kastike ja selle asukoht on selgelt läbimõeldud, mõõdetud Google Analytics’i või Matomo sündmustega ja testitud ning valideeritud kasutajate peal. Selline andmepõhine lähenemine, mitte ainult ei optimeeri sinu kasutajakogemust, vaid annab ka väärtuslikku sisendit, mis aitab teha olulisi ärilisi otsuseid. Tugevdab brändi identiteeti Läbimõeldud ja köitev kasutajakogemus aitab hoida sinu brändi kuvandi ühtsena erinevates kanalites. Iga nupuke, pop-up aken või väiksemgi interaktsioon sinu tootega töötab kokkupuutepunktina, mis loob kasutaja peas tervikliku kuvandi sinu brändist. Harmooniline UX/UI disain tagab, et need muljed on positiivsed ja kooskõlas sinu brändi väärtustega.

Mis on kasutajakogemuse loomise puhul kõige olulisem?
  • Kasutatavus – see on üks olulisemaid tegureid, mis määrab, kas kasutaja jääb sinu platvormile või lahkub. Lihtsad, intuitiivsed menüüd, kiire laadimisaeg ja mobiilisõbralik disain on vaid mõned näited olulistest elementidest, mis muudavad sinu rakenduse kasutajasõbralikuks.

  • Esteetika ja visuaalne kooskõla - hea disain räägib tihti enda eest. Värvid, tüpograafia, pildid ja paigutus peaksid kõik olema kooskõlas sinu brändi sõnumi ja identiteediga.

  • Interaktiivsus – kasutajad ootavad täna interaktiivset ja intuitiivset kogemust, mis ei pane neid liigselt mõtlema - olgu siis kergesti navigeeritav kataloog, otsingufiltri võimalused või interaktiivne klienditugi.

  • Ligipääsetavus - ligipääsetavus on ülioluline, sest tagab, et sinu toode või teenus on kättesaadav ja kasutatav laiemale sihtrühmale, sealhulgas erivajadustega kasutajatele.

  • Loo jutustamine - hea UX/UI disain ei paku lihtsalt toodet või teenust, vaid jutustab kaasahaarava loo läbi erinevate kanalite ja kokkupuutepunktide. Loo jutustamine aitab luua kasutajaga emotsionaalse sideme ja muudab kogemuse neile meeldejäävaks.

  • Kasutajate uurimine ja testimine – kasutajauuringud peaksid olema pidev protsess, mis on osa sinu digitaalsest strateegiast. See aitab jälgida, kuidas sinu lahendus vastab tegelike kasutajate vajadustele ja ootustele ning teha paremaid arendusotsuseid.

Kokkuvõttes ei ole suurepärane kasutajakogemus luksus, vaid vajalik investeering iga ettevõtte jaoks, kes soovib tänases digitaalses maailmas konkurentsivõimeline olla. Strateegiliselt läbimõeldud kasutajakogemuse arendamisest ei võida mitte ainult kliendid, vaid see toetab kogu ettevõtte äritegevust, aidates teha paremaid strateegilisi otsuseid ja luua konkurentsivõimelisem bränd. Kel tekkis rohkem huvi teada saada, kuidas kasutajakogemuse parendamine on ülesehitatud, siis vaata siia.

bottom of page